onsdag 15 oktober 2014

Varför bry sig om jorden när Gud ändå ska skapa en ny?

Den globala uppvärmningen är ett betydligt allvarligare hot än många tror. Vi har inte tid att låtsas som om allt är som vanligt, vi måste agera. Men även om vi lyckas löser denna historiskt sett oöverträffade klimatkris är mänsklighetens dagar ändå räknade. Till slut kommer jorden att gå under, om inte förr så om 6 miljarder år när solen slutar lysa.

Varför ska jag då bry mig om den här världen om den ändå kommer att gå under? Som kristen ställs jag oundvikligt inför denna fråga. Vad är det för poäng med att handla ekologiskt och minska växthusutsläppen om Gud ändå kommer att skapa nya himlar och en ny jord? Kan vi inte rent av påskynda Jesus återkomst genom att skövla regnskogen? Nej, jag är övertygad om att vi är kallade att bry oss om vår värld så länge vi lever här. Och jag tror att det finns en mening med livet på jorden. I två tusen år har människor trott att Jesus snart kommer tillbaka. Varför skulle han dröja om livet här var meningslöst? Men visst kan det te sig som en paradox, för samtidigt tror jag ju att livet kommer att bli mycket bättre i himlen. Även Paulus brottades med detta, som han skriver i Filipperbrevet:
"Ty för mig är livet Kristus och döden en vinning - såvida inte ett fortsatt liv här på jorden ger mig en vinst genom mitt arbete, för då vet jag inte vad jag skall välja. Jag slits åt båda hållen: jag längtar efter att bryta upp och vara hos Kristus, det vore ju det allra bästa. Men för er skull är det viktigare att jag lever kvar här, det är jag övertygad om, och jag vet att jag kommer att bli kvar och stanna hos er alla för att hjälpa er till framsteg och glädje i tron."
Det märkliga med den kristna tron är att trots att det talas om ett evigt liv efter döden, trots att en domedag kommer då all ondska ska förgöras för gott, så är den långt ifrån världsfrånvänd. "Om jag visste att världen gick under imorgon, skulle jag ändå plantera ett äppelträd idag" lär Martin Luther ha sagt. Vi ska alltså inte ge upp. Jorden har förvisso ett bäst före-datum, men det betyder inte att vi ska sluta leva redan nu. Gud vill med sin Ande hjälpa oss och inspirera oss i den goda kampen för en bättre värld.
"Kom, Skaparande, Herre god!
Besök vårt hjärta, ge oss mod.
Lys upp vårt mörker, hoppet stärk!
Du känner oss, vi är ditt verk."

/Martin Luther (Sv Ps 50:1)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar