måndag 20 oktober 2014

Ät grannens äpplen och förbättra miljön

Varje dag cyklar jag förbi villor där trädgårdarna så här års närmast svämmar över av äpplen. Själva bor vi i ett hyreshus utan tillgång till egen trädgård. Kontrasten är slående: Vi saknar helt fruktträd, medan grannarna sopar ihop säckar med frukt och kör med till återvinningscentralen. Som tur är (för oss) har några av våra grannar också noterat detta onödiga svinn. Istället för att slänga sina äpplen ställer de ut lådor på trottoaren utanför tomten där vem som helst får ta. Vi har gjort äpplemos på två fulla plastkassar i år. Plus en och annan äppelpaj. Tack för det!

Varför berättar jag detta? Jo för att det är ett så bra exempel på hur många små insatser tillsammans kan göra stor skillnad för miljön. Trots att det är högsäsong för svenska äpplen just nu köper vi svenskar ändå mestadels importerade (och besprutade) äpplen. Det är ju helt enkelt bara dumt.

Men om du nu inte har turen att kunna äta grannens äpplen bör du absolut välja svenskt och/eller ekologiskt när du handlar. Vill du veta mer har Naturskyddsföreningen en bra sida om detta. Det är vansinnigt att vi importerar äpplen från Kina och Sydamerika när vi har perfekta förutsättningar för äppelodling alldeles runt knuten. Svenska äpplen har dessutom oftast samma pris som utländska, och rätt förvarade kan de hålla sig fina långt in på våren. Tänk på det nästa gång du är i affären. Om vi alla efterfrågar (och köper) mer svenska äpplen kan vi förhoppningsvis få se en förändring av fruktavdelningen till det bättre i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar