onsdag 22 oktober 2014

Framtidstro för domedagsprofeter

Tror du på en ljus framtid? Eller är du innerst inne en domedagsprofet?

Som jag skrev i förra veckan har jorden ett bäst före-datum. Vi vet inte när, det kan handla om tusen, hundratusen eller flera miljarder år, men det finns ett oundvikligt slut. Låter det hotfullt? Den kristna tron menar faktiskt att det är precis tvärt om. Livet på denna jorden är bara början. Som C S Lewis beskriver det i den sista boken i Narniaserien:
"Men för dem var det bara början på den riktiga historien. Hela deras liv i den här världen och alla deras äventyr i Narnia hade bara varit omslaget och titelsidan: nu äntligen kunde de börja på kapitel 1 i Den stora historien, som ingen på jorden har läst, som fortsätter i evigheters evighet och där varje kapitel är bättre än det föregående."
Vår längtan efter en bättre värld är för mig ett bevis för att vi egentligen är skapade för ett annat liv. Gud hade inte tänkt sig världen så som vi ser den. Denna insikt ger oss kristna goda förutsättningar att på ett realistiskt sätt tackla världens problem. Vi är inte förblindade av utopiska visioner, vi vet att allt inte kommer att bli perfekt i denna värld. En blick på oss själva räcker för att konstatera detta faktum. Ingen av oss är perfekt. Vi bär alla på själviska baktankar, avundsjuka, vrede, tanklöshet, trolöshet. Och detta är egentligen själva kärnan i den kristna tron: Själva är vi inte tillräckliga. Inga samhällssystem, hur finurligt konstruerade de än må vara, kan någonsin lösa alla problem, eftersom de finns inom oss. Vi behöver befrias från våra inre brister. Vi behöver en befriare. Som kristen tror jag att han heter Jesus Kristus och tack vare honom finns det hopp om en framtid utan ondska, lidande och död.

En dag kommer vi att bli helt fria från våra otillräckligheter, men genom Guds nåd kan vi påbörja vandringen mot fullkomligheten redan nu. Genom att följa Jesus exempel kan vi steg för steg göra världen till en bättre plats. Vi kan sprida kärlek till människorna runt oss. Vi kan ta hand om vår natur. Vi kan påminna varandra om vårt evighetshopp.

Det går inte att skapa ett himmelrike på jorden. Men jag kommer att göra mitt bästa så länge jag lever här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar