onsdag 8 oktober 2014

Avgörande dilemman del 1: Tillväxten

Det finns en rad dilemman inför framtiden som kan verka närmast olösliga, men som vi inte desto mindre måste försöka ta tag i. I en serie inlägg framöver kommer jag presentera några av dessa dilemman. Jag har inga färdiga svar men jag tror det är hög tid att vi på allvar försöker närma oss konkreta lösningar.

Del 1: Tillväxten

Så här års lever vi på lånad tid. Redan den 19 augusti inföll Overshoot Day, eller Den ekologiska skuldens dag som den kallas på svenska. Det betyder att då hade vi förbrukat årets kvot av jordens naturtillgångar. Med andra ord knaprar vi nu på framtidens resurser. Man kan säga att vi tar ut pengar från ett sparkonto som sakta men säkert håller på att tömmas. Alla inser förhoppningsvis att detta inte kan fortsätta för evigt och att ju snabbare vi kan bryta denna utvecklingen desto bättre. Dock finns här ett stort dilemma, och det handlar om hur vår ekonomi fungerar.

Vi lever idag i en tid starkt präglad av marknadsliberala tankegångar. Så gott som alla riksdagspartier har anammat denna princip, och det är bland annat därför det är så svårt att upptäcka någon egentlig skillnad mellan dem numera. Tanken går ut ungefär på detta: För att stärka välfärden (och ge politikerna möjlighet att genomföra sina vallöften) behöver staten få in mer pengar. Men att höja skatten är inte särskilt populärt. Betydligt smartare är det då att se till att marknaden växer. Då ökar företagens vinster, deras anställda får högre löner och fler kan få jobb. Allt resulterande i ökade skatteintäkter. Vad är det då för fel på detta? På pappret kanske inte mycket, men i verkligheten består tillväxten i ekonomin till mycket stor del av ökad konsumtion.

Overshoot Day infaller allt tidigare för varje år. Samtidigt vill vi inte förlora de ekonomiska möjligheterna till samhällsförbättringar. Hur kan vi förena ekonomi och ekologi? Hur ska vi lösa tillväxtens dilemma? Det kommer jag att återkomma till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar