torsdag 27 november 2014

Advent - en tid för mindre kött?

Igår presenterade Livsmedelsverket sina nya kostråd, som nu ska gå på remiss. Glädjande har man fokuserat på att kostråden ska vara miljöanpassade, vilket framför allt innebär att man förordar mer vegetarisk kost.

Det finns en, tidvis ganska hetsk, debatt kring vår köttkonsumtion. Det är viktigt att frågan lyfts, men tyvärr blir det ofta de mest extrema åsikterna som ställs emot varandra. Ska vi hitta en lösning som majoriteten av befolkningen ser som rimlig måste vi nog landa någonstans mittemellan. Det råder ingen tvekan om att vår köttkonsumtion idag har urartat - vi äter mer kött än någonsin - men personligen tror jag inte att vi måste sluta äta kött helt och hållet för att rädda planeten. Därför tycker jag att Livsmedelsverket lägger sina kostråd på en bra nivå. Man konstaterar att det enda som vore sämre än nuvarande situation vore en ökad köttkonsumtion, men man sätter ingen siffra på hur mycket kött det är okej att äta.

Det finns en anledning till att vårt traditionella julbord innehåller så extremt lite grönt. Dels förstås för att inte så mycket är i säsong under vintern, men också för att man förr sparade köttet till de stora högtiderna. Inte så många utanför kyrkans värld känner längre till att advent är en fasteperiod. Advent har i vår tid blivit en slags förfest till julen, fylld av lussekatter, glögg och julbord, men egentligen var det tänkt som en sparsmakad period av enkelhet och förberedelse. Sen kom det stora julfirandet.

Jag tror att både planeten och vi själva skulle må gott av att vi hittade tillbaka till det gamla ordspråket "den som väntar på nåt gott". Vi behöver kanske inte alla bli veganer, men när vi äter kött ska det vara en högtidsstund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar