fredag 5 december 2014

Fairphone - recension efter 6 veckors användning

Känner du till Fairphone? Namnet säger precis vad det är: Ett försök att ta fram en mer rättvis och miljövänlig mobiltelefon. Ett lovvärt initiativ, och det lilla holländska företaget (som startade genom en crowdfunding-kampanj) har bevisat att det går. I skrivande stund har man sålt ca 58 000 ex och nästa år ska version 2 lanseras.

I ärlighetens namn ska sägas att de etiska skillnaderna mot övriga mobiltillverkare i denna första version inte är enorma. Mineralerna bryts i Kongo och mobilerna tillverkas i Kina. Men det är inställningen som gör hela skillnaden! Man värnar om att ha full insyn i hur mineralerna bryts, hur arbetsförhållandena på fabrikerna är och att det ska vara enkelt att beställa reservdelar och själv reparera mobilen.

Är då denna rättvisa mobil något att ha, mer än av samvetsskäl? Vasa församling, där jag jobbar, köpte in fem stycken för ett tag sen och jag har nu använt en av dem i en och en halv månad. Här är några av mina reflektioner och erfarenheter än så länge:

Tidigare har jag haft en Samsung Galaxy S2 och Fairphone är påfallande lik den, både till det yttre och inre. Storleken och designen är snarlik men helt klart till Fairphones fördel. Fairphone känns inte alls lika plastig som Samsung, och är oväntat tung. Tyngden är ingen nackdel tycker jag, det ger den en robust, hållbar känsla. Insidan bygger precis som hos Samsung på Android, men Fairphones variant är mycket snyggare och bättre utfört. Där Samsung valt ”extra allt” väljer Fairphone enkelhet och stilrenhet. Precis så här vill jag att ett mobilgränssnitt ska se ut! Kanske inte helt otippat att holländsk smak ligger mig närmare än koreansk.

Som med alla nya mobiler tar det ett tag att vänja sig vid handhavandet. Jag har råkat ringa upp folk av misstag och skickat sms från fel sim-kort, men det är helt och hållet en vanesak.

För dig som inte vill göra dig beroende (och övervakad?) av Google går det att använda mobilen utan att koppla den till ett Google-konto. Vill du installera appar från Play Store måste du dock installera Google-tillägget och registrera ett Google-konto. Det krävs wifi för att ladda ner installationen vilket kanske inte är något större problem för de flesta, men på jobbet har vi inget trådlöst nätverk så jag fick ta hem mobilen och göra klart installationen hemma.

Fairphone är en riktigt välbyggd och välfungerande smart phone. Den har inte störst skärm eller mest minne, men det har knappast inte heller varit målsättningen. Vill du ha den allra senaste tekniken, exempelvis stöd för 4G, kommer du att bli besviken. Men Fairphone är långt ifrån någon budgetmobil, trots sitt angenäma pris på 300 €. Hårdvaran inkluderar bl.a. stöd för dubbla sim-kort, wifi-hotspot och en utmärkt kamera. Vill du ha en riktigt bra mobil, och gott samvete på köpet, är det inte mycket att tveka över.

Att byta mobil var och varannat år är förstås helt ohållbart i längden. Förhoppningsvis är Fairphone hållbarare än andra mobiler, men det får framtiden utvisa. Det går åtminstone att köpa reservdelar, vilket är ett steg i rätt riktning.

Vill du veta mer om Fairphone, eller köpa en egen, besök deras hemsida: www.fairphone.com

2 kommentarer:

 1. Hur är det med batteritiden? Håller telefonen en hel dag på det medföljande batteriet eller måste man ladda den hela tiden, som de flesta nyare smartphones?

  Jag såg att kameran har 8 megapixlar. Samsung Galaxy S2 har 16 megapixlar men det betyder inte att fairphone är hälften så bra som den, snarare 70% tror jag man kan säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt nöjd med batteritiden utifrån vad jag använder mobilen till. Brukar ladda den över natten och när jag sätter i laddaren på kvällen är det ofta runt hälften av batteriet kvar. Men då använder jag ytterst sällan gps, och inte wifi på dagtid.

   Kameran duger fint för att ta snapshots och filma lite småklipp, men är man ute efter att helt ersätta behovet av att äga en "riktig" kamera är den förstås inte tillräcklig.

   Radera