onsdag 7 oktober 2015

Insändare: Inför skidbussar i Ulricehamn

Igår publicerade Ulricehamns Tidning en insändare av mig. Den handlar om att införa skidbussar vintertid. Du kan läsa den på denna länken eller här nedanför. Bakgrunden till insändaren var att jag i vintras ville ta bussen till längdskidspåren och då kollade upp om det gick. Jovisst, endast 5 minuter från oss till Lassalyckan! Vilken glädje. Men min lycka förbyttes snart i irritation när jag kollade hemvägen - 55 minuter! Det är ju helt enkelt inte OK. En busslinje som skulle kunnat vara fantastiskt smidig har i händerna på någon inkompetent trafikplanerare blivit fullständigt oanvändbar.

Insändaren är kanske inte så intressant om du bor utanför Ulricehamn, men den kan i alla fall utgöra ett exempel på hur man kan försöka påverka sin närmiljö i rätt riktning.

Inför skidbussar under vintersäsongen
Att Ulricehamn får arrangera världscupen i längdskidor är fantastiskt, närmast overkligt, men det stämmer även till viss eftertanke. Ulricehamn är södra Sveriges kanske största skidort. Vi har en populär skidbacke och Lassalyckan är certifierat Vasaloppscenter med längdskidspår i världsklass. Att vi får arrangera världscupen är inte helt oförtjänt, men det saknas en viktig pusselbit - skidbussar. Det finns idag inget sätt att ta sig till skidåkningen om man saknar bil. Om alla tusentals besökare vid världscuptävlingarna ska ta bilen till Lassalyckan, kommer det att bli fullständigt kaos.

Mitt förslag är att införa en busslinje som vintertid kör skytteltrafik mellan Vist och Lassalyckan, via busstationen. Denna skidbuss bör införas redan i år, så att vi hinner testa och utvärdera den innan det blir skarpt läge 2017. Men även utan världscuptävlingar vore en reguljär skidbuss en smart investering som gynnar turismen. Tänk vad schysst om ungdomar kunde ta bussen från Göteborg eller Jönköping, hoppa av vid stationen och direkt byta till en skidbuss som tar dem till backen. Eller för ett sällskap där några vill åka utför och några längd. De kan parkera vid Vist och sen dela upp sig som de vill. Dessutom vore det bra för miljön, då vi som bor i Ulricehamn också drar nytta av detta och slipper ta bilen.

Skidbussar som knyter samman området finns på alla skidorter av rang. Det borde inte vara någon omöjlighet att på prov köra en skidbuss exempelvis en gång i halvtimmen under december till februari. Kommunen och Västtrafik bör omgående utreda detta inför vintern. Att göra skidåkningen mer tillgänglig vinner vi alla på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar