onsdag 21 oktober 2015

Framtiden är här! (reflektioner utifrån "Tillbaka till framtiden 2")

Idag är det den 21 oktober 2015, det datum Marty McFly (spelad av Michael J Fox) reser till i filmen Tillbaka till framtiden 2. Vilken framtid tänkte man sig 1989 när filmen gjordes? Är vi där nu? Jag har sett om filmen och konstaterar att filmskaparna fick både rätt och fel.


Till skillnad från många science fiction-filmer är världen som målas upp i Tillbaka till framtiden-filmerna inte någon mörk dystopi. Tvärtom är det en lekfull och rolig framtid där inga större bekymmer finns. Framtidsvisionen speglar tydligt den tid då filmerna gjordes. 1980-talet präglades av optimistisk kapitalism. I Tillbaka till framtiden skildras ett konsumtionssamhälle där det mesta har blivit bättre och smartare. På många sätt stämmer detta med vår tid. Vi har massor med teknik som 1989 bokstavligen var ren science fiction. Filmen förutspår bland annat videosamtal, platt-tv, fingeravtrycksavläsning och 3D-filmer. Samtidigt stämmer det inte, för vi vet nu att överkonsumtion leder till allvarliga problem för vår miljö och att vi måste ställa om till en hållbarare livsstil.

Den värld som målas upp är på många sett den illusion av utveckling som många även i vår tid tror att kapitalismen oundvikligt leder till. I verkligheten har det visat sig att det finns många baksidor med ett starkt individualiserat och konsumtionsinriktat samhälle. Vår planet subventionerar ständigt konsumtionen genom skövlad regnskog, förgiftade floder, klimatförändringar osv. De verkliga kostnaderna för vår konsumtion tas inte med i kapitalisternas glädjekalkyler utan läggs på framtida generationer.

Nu ska dock inte filmen klandras för att den saknar hållbara framtidsvisioner, dess syfte är förstås inte att vara verklighetsförankrad utan underhållande. En hoppfull aspekt är ändå att människans kreativitet skildras som något självklart även i framtiden. Lustiga uppfinningar (skor med automatisk låsning), tokigt mode (dubbla slipsar), ironiska anspelningar på samtiden ("Hajen 19" på bio) är några exempel. Den kreativiteten kan vi se många exempel på även i verklighetens 2015, och det är grunden för all framtidstro. Vill vi bara, så kan vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar