onsdag 17 december 2014

Den stora hemlängtan

Var känner du dig som mest tillfreds, avslappnad och bekväm? Många skulle nog svara hemma. Ändå är vi svenskar ett oerhört resande folk. Varje år reser runt sju miljoner svenskar på semester utanför Norden.

Varför reser vi bort? Det finns naturligtvis många skäl – för att sola och bada, för att få lugn och ro eller för att träffa släktingar. Men den vanligaste orsaken är enligt en undersökning helt enkelt "för att komma bort". Ett diffust svar, som väcker nya frågor. Vad är det som får oss att längta bort? Varför är vi inte nöjda där vi är?

Kanske är det en del av tidsandan. Ett konsumtionssamhälle bygger ju till stor del på en odlad oförnöjsamhet. Men kanske har människan i själen alltid varit en nomad. Nog borde det kunna finnas en bättre plats än denna? Nog borde det kunna finnas ett bättre liv än detta?

Vi har i alla tider sökt något bättre. Längtat efter frid och ro. Längtat bort från en värld som vi inte förstår. Jag tror att detta är tecken på den stora hemlängtan – längtan hem till Gud. Hos honom möts vi av en öppen famn som säger "Välkommen hem, mitt barn!". Bara där kan vi känna oss riktigt hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar