lördag 16 december 2017

Idétorka? Varsågod! 8 bra tips på hållbara julklappar


Att avstå från konsumtion är i alla lägen det mest hållbara valet. Men så här i juletider kan det förstås vara svårt. Vi vill gärna glädja varandra med fina presenter. Inget fel i sig, men tänk gärna ett varv till innan du slentrianköper ännu en pryl som snart kommer bli liggande i en låda. Här får du åtta tips på hållbara julklappar. De kan naturligtvis ges till vem som helst, rubrikerna är bara en liten extra hjälp på vägen.

Till barnet

Böcker från second hand
Det är lätt att få tag på bra och fina barnböcker begagnat. Egentligen är det förstås beklämmande att det finns så många närmast olästa böcker, men det är positivt för oss som vill handla miljövänligt (och dessutom ibland löjligt billigt).

Till ungdomen

Fairtrade-märkt t-shirt
Snygga, unika och 100 % Fairtrade-certifierade t-shirts. Det är Tshirt Stores signum. Bättre kan det inte bli, om man ska köpa nytt.

Till henne

Prenumeration
En tidningsprenumeration är en present som håller länge. Det finns flera riktigt bra magasin om hållbar livsstil. Till exempel Kloka Hem, Camino och Sveriges Natur.

Till honom

Upplevelse
Underhållning och upplevelser är en smart form av hållbar konsumtion. Ge bort ett presentkort på teater, bio, fotbollsmatch, stadsvandring, gocart eller något annat roligt.

Till farmor

Ekologiskt fårskinn
Fårskinn är fina och kan användas till mycket. Men skippa de billiga varianterna importerade från andra sidan klotet. Ett bra fårskinn köper du från en gård i närheten av där du bor. Till exempel från min svärfar om du bor i Skaraborg med omnejd.

Till farfar

Jordens godaste julgodis
Aladdin i all ära, men vad slår hembakat julgodis? Kung Markatta har massor av recept på ekologiskt julgodis utöver det vanliga. Baka och ge bort.

Till mormor

Handgjord sjal
Leta upp din närmsta Världsbutik/Fair Trade Shop. Där finns det fina handgjorda produkter som ger fattiga människor försörjning. Eller beställ en unik etiopisk sjal.

Till morfar

En bit gammelskog
Naturarvet är en stiftelse som köper upp skyddsvärd skog för att skydda den för all framtid. Du kan välja på en karta vilken bit just du vill bevara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar