torsdag 4 januari 2018

Nu ställer vi om! Fyra hoppfulla nyheter

Har man blicken fäst vid horisonten är det lätt att bli uppgiven över att vi inte kommit längre. Många klimatforskare varnar för att vi inte kommer hinna stoppa den globala uppvärmningen i tid, om omställningen fortsätter i dagens takt. Men bollen har trots allt satts i rullning och jag tror inte det finns något som kan stoppa den nu. Tvärtom kommer den bara att rulla fortare och fortare. Här är några uppmuntrande exempel för dig som misströstar.

Klimatlagen
Sveriges nya klimatlag har precis trätt i kraft. Den binder alla framtida regeringar till att ta ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser. Sveriges mål är att nolla utsläppen till år 2045. Klimatlagen beslutades av en enig riksdag (minus SD) så skyll inte på Miljöpartiet när bensinpriset skjuter i höjden. PM Nilsson skriver i Dagens Industri:
"Om man sitter fast med fossila transportkedjor eller tillverkningsprocesser riskerar man ständigt fördyrande skatter och till slut raka förbud. Om man däremot är tidigt ute med utsläppsfri teknik är tillväxtpotentialen betydande."
Allt fler äter vegetariskt
Enligt en ny Sifo-undersökning äter fler vegetariskt oftare. Två till tre gånger i veckan istället för en som tidigare. Självklart behöver man inte vara vegetarian för att äta vegetariskt flera dagar i veckan. Det är glädjande att det myntet nu börjar trilla ner.

Fossilbranschens dagar är räknade
Se gärna SVT:s dokumentär Fossilbranschens sista strid för en rejäl dos framtidstro. Solel är nu den billigaste energiformen i världen och utvecklingen är explosionsartad. Stenåldern tog inte slut för att stenen tog slut. Fossilåldern kommer inte ta slut för att oljan och kolet tar slut. Det förnybara tar över, helt enkelt för att det är både bättre och billigare. Och det finns inget Trump kan göra åt den saken mer än att möjligen fördröja det något.

Antalet ekologiska gårdar ökar
Att försäljningen av ekologiska varor ökar har vi vetat i flera år. Men om denna konsumtion främst består av importerade varor har det ju ingen direkt påverkan på vår inhemska miljö. Därför är det glädjande att antalet svenska ekogårdar ökar. Enligt Land Lantbruk är andelen ekologiska mjölkgårdar idag 16 procent, en ökning med 9 procentandelar sedan 2007. Dessutom har regeringen i livsmedelsstrategin satt mål om att 30 procent av den svenska jordbruksmarken och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk år 2030. Så den positiva utvecklingen lär fortsätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar