fredag 11 augusti 2017

Omställningen gäller varenda en av oss

Semestern är slut och man känner sig lite groggy. Det är en omställning att komma tillbaka till jobbet. Vad var det egentligen jag höll på med? Egentligen är det en sund känsla som innebär att man verkligen kopplat bort jobbet under ledigheten. Ett avbrott från det vanliga kan också leda till nya infallsvinklar och prioriteringar. Ge ny inspiration och kraft. Därför är ledighet inte bara något som gynnar arbetstagaren utan också arbetsgivaren. Värt att komma ihåg när man debatterar arbetstidsförkortning.

Samma groggy känsla kan man ha inför omställningsarbetet. Vad är det egentligen vi håller på med? Vad är det vi borde hålla på med? En sak är säker, vi borde inte hålla på med futtiga politiska prestige-diskussioner. De borgerliga partierna (för att inte tala om klimatförnekarna i Sd) ignorerar eller direkt motarbetar allt som oftast klimat- och miljöarbetet. Min tolkning är att de gör detta av ren prestige. Om klimathotet inte är så allvarligt som vissa (en i stort sett enad forskarkår) gastar om så kan ju inte Miljöpartiets roll i svensk politik heller vara så särskilt viktig. Logiskt, men totalt fel. Det går inte att göra klimatet och miljön till en vänster-höger-fråga. Istället för att försöka underminera regeringspartierna på detta sätt borde oppositionen göra allt för att bli bättre än dem. Ska det nödvändigtvis vara en prestigefråga, gör det i så fall till vem som har den skarpaste och bästa miljöpolitiken. Vem driver mest aktivt på för en snabb och smart omställning till ett hållbart samhälle?

För det är dags att ställa om till en hållbar livsstil, inte bara för några miljömuppar som tycker det är kul utan faktiskt för varenda en av oss. Men hur ska vi göra då? Här nedan är en bra sammanfattning som jag lånat av POW (Protect Our Winters). Börja med någon utav punkterna och beta av fler efter hand. Bli inte stressad. Förändring sker alltid gradvis. Alla steg i rätt riktning, hur små de än må vara, är bra.


På längre sikt kommer samhället behöva förändras radikalt, eftersom hela samhällsbygget vilar på falska premisser om en möjlig evig tillväxt. Men den diskussionen behöver vi inte ta precis nu, det är bättre att gå till handling och att vi har alla med oss. Vad väntar vi på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar