torsdag 17 augusti 2017

Att äta hållbart är en njutning

Det finns ett motstånd mot att ändra vanor. Det blir särskilt tydligt när man till exempel diskuterar köttkonsumtion. Ändå ändrar vi våra matvanor omedvetet hela tiden. I lilla Ulricehamn där jag bor finns numera indiskt, kinesiskt, syriskt, japanskt (sushi), amerikanskt (McDonalds) och självklart flera thai-restauranger. Skulle du sagt till någon för femtio år sen att i framtiden kommer du kunna köpa all världens mat här skulle de bara skrattat. Förmodligen skulle de inte ens förstått poängen. Varför skulle vi vilja det?

Och nu sitter vi här och äter tacos varenda fredag, så att ändra matvanor kan uppenbarligen vara både enkelt och gå snabbt. När vi vill. Vad är då problemet med att äta mer hållbart? Lite mindre kött, lite mer ekologiskt. Varför blir somliga (exempelvis LRF) rosenrasande när en köttfri dag föreslås? Jag tror svaret ligger i en missuppfattad känsla av tvång. Ska vi inte få äta våra hederliga svenska köttbullar nu bara för nåt påstått klimathots skull?

Jag är övertygad om att piska fungerar mycket sämre än morot. Särskilt dåligt fungerar det när det inte ens är jag själv som råkar ut för piskan utan människor långt bort. Att klimatförändringarna kommer slå hårt mot folk i Afrika, eller mot kommande generationer, är inte ett tillräckligt starkt motiv för att äta färre hamburgare. För mig är det viktigt att arbetarna som odlar mitt kaffe eller min choklad inte utnyttjas och därför köper jag alltid Fairtrade-märkta varor. Men den krassa sanningen är att etiska argument inte räcker för att ändra matvanorna hos en hel befolkning. Alltså bör vi satsa på morot, kanske i dubbel bemärkelse.

När det gäller mat finns det ett argument som slår alla andra - att det smakar bättre. Alla vill ha god mat. Och de flesta är beredda att betala mer om de tror att produkten är bättre. Här kommer därför några argument för varför man ska äta klimatsmart utifrån smaken:

Välj matvaror efter säsong
Att följa säsongen är smart på många sätt, inte minst för smakens skull. När matvaror inte är i säsong här i Sverige fraktas de hit från avlägsna platser (äpplen från Kina, sparris från Peru osv). För att hålla sig fräscha ända fram till butiken måste de skördas tidigt och sen hållas kylda. Allt annat än solmoget. Ärligt talat, vad är poängen med att köpa tomater i december, när de smakar nästan ingenting?

Ekologisk mat är godare
Ja jag vet, det går inte att bevisa. Det finns alldeles för många faktorer att ta hänsyn till för att på ett trovärdigt sätt kunna jämföra konventionellt och ekologiskt odlade varors smak. Men ändå, de som regelbundet handlar ekologiskt gör det ofta lika mycket för smakens som för miljöns skull. Att grödor som växer långsammare kommer att få mer smak känns logiskt, även om det är svårt att bevisa. Det gäller för övrigt även kött. Hur köttet smakar beror på vad djuret ätit och hur det vuxit upp.

Det är roligt att pröva nya smaker
Vi svenskar älskar att pröva nya smaker. Därför använder många företag Sverige som testmarknad för nya produkter. Nu finns det allt fler vegetariska och veganska produkter i affärerna, vilket är roligt och hoppingivande. När något blir trendigt vill fler pröva. Inte för att man nödvändigtvis aktivt vill minska sin köttkonsumtion utan helt enkelt för att det är roligt att pröva något nytt.

Kvalitet är bättre än kvantitet
Har du någon gång lyckats äta på buffé utan att slänga mat? Grattis. Konceptet ät-så-mycket-du-orkar väcker annars hos de flesta en slags girighet. Ju mer jag äter ju billigare blir det, typ. Men mer än mätt behöver jag ju inte bli. Vad är det för poäng med att en pizzeria har stans största pizzor om man inte orkar äta upp dem? Det är bra både för hälsan och miljön att tänka kvalitet istället för kvantitet. Istället för att slänga en del av maten på tallriken, köp en mindre portion men av högre kvalitet. Istället för att slentrianmässigt äta kött vid varje måltid, ät vegetariskt ibland och lägg pengarna på bättre och godare kött (ekologiskt och närproducerat, allra helst naturbeteskött).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar