torsdag 18 juni 2015

Utmaning: lev bilfritt i en månad

I Ulricehamns Tidning utmanar jag stadens politiker att leva en månad utan bil. Jag tror nämligen att de bästa besluten och visionerna kommer ur egen erfarenhet. Cykelbanor som ser bra ut på stadsplanerarens karta kan visa sig närmast oanvändbara i verkligheten. Detsamma gäller busslinjer, parkeringsplatser och gångvägar. Insändaren kan endast läsas av plusmedlemmar, därför publicerar jag den även här:

Det är numera ett vedertaget faktum att vi måste minska vårt bilresande om vi ska kunna rädda klimatet och i förlängningen planeten. Så hur går det med detta i Ulricehamn? Kan man leva utan bil i vår stad? Själv kan jag intyga att det finns uppenbara svårigheter. Därför vill jag härmed utmana våra politiker att testa! Lev en månad utan bil. Funkar kollektivtrafiken? Finns det tillräckligt med cykelbanor?

Ulricehamn är inte större än att man kan gå eller cykla överallt. Från stationen finns i princip allting inom en fem kilometers radie. Ändå kör nästan alla bil till allting. Hur ändrar vi på det?

Efter den föreslagna försöksmånaden är jag övertygad om att en mängd spännande visioner har väckts kring hur vi kan bygga en stad där bilen blir överflödig. Moderna, attraktiva lösningar på Ulricehamns kanske största utmaning: Hur tar vi oss upp för alla dessa backar? Så politiker, jag ser fram emot att höra om era erfarenheter av ett liv utan bil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar