tisdag 16 juni 2015

Jobba mindre, skapa mer!

I framtiden kommer vi att jobba mycket mindre. Det finns flera anledningar till varför, men den mest uppenbara är kanske bristen på arbete. Allt fler jobb försvinner i rationaliseringar, och robotar och datorer börjar nu ta över även avancerade uppgifter som handläggning, sjukvård, journalistik, kassaservice m.m. Enligt Stiftelsen för Strategisk Forskning kan 53 procent av arbetstillfällena i Sverige ersättas med tekniska lösningar. Detta innebär att under en tjugoårsperiod kommer cirka 2,5 miljoner jobb att försvinna. Om inte arbetslösheten ska skena iväg måste vi alltså skapa en massa nya jobb, men nya arbetsintensiva sektorer lyser med sin frånvaro.

Den digitala sektorn utmålas ibland som lösningen, och visst är den framgångsrik - men inte i att skapa jobb. Skype och Spotify är värda miljarder, men har bara några tusen anställda. En undersökning visar att de 25 mest hajpade bolagen i Sverige tillsammans inte genererat mer än 3700 jobb. Detta är en internationell trend. När amerikanska Whatsapp såldes för 130 miljarder kronor till Facebook hade de 55 anställda. Twitter har inte fler än 3300 anställda och Facebook bara 7200.

Läge för panik, domedag, civilisationens kollaps? Kanske, om vi helt blundar för problemet. Tar vi däremot tag i frågan redan nu har vi möjligheten att vända det till något riktigt bra! Att jobba mindre är ju inget problem i sig. Vem skulle inte tacka ja till lite extra semester?

Jag är övertygad om att lösningen för framtiden ligger i att vi delar på jobben. Då löser vi både arbetslösheten och miljöproblemen på samma gång! Det är egentligen enkel matematik. Om alla jobbade hälften så mycket skulle dubbelt så många kunna få jobb. Och om vi hade hälften så hög lön skulle den överkonsumtion som nu riskerar att ödelägga vår planet i princip upphöra per automatik.

När robotorna tar över kan människans inneboende skaparkraft äntligen på riktigt frigöras. Som finansminister Ernst Wigforss så klockrent beskrev det i början av 1900-talet:
“Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt vore vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa, måla, sjunga - ja, vad ni vill. Frihet!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar