onsdag 10 februari 2016

För däremellan kommer fastan (eller: Farväl till köttet)

Vad ger dig ny energi? Lyssna på musik, vara ute i naturen, träna, läsa en bok, umgås med vänner. Vi har många olika sätt att slappna av, och många saker att roa oss med - ändå verkar det många gånger inte riktigt räcka till. Vi skyndar mellan alla inbokade aktiviteter som vi har tänkt ska ge oss ny energi, men känner oss i själva verket allt mindre utvilade.

Jag tror att vi ibland behöver göra mindre. Även roliga saker kan bli ett stressmoment om de förvandlas till något som måste genomföras till varje pris. När vi slutar njuta, när vi inte längre hinner förundras över vardagens små mysterier, då är det hög tid att stanna upp.

Idag är det Askonsdagen - första dagen i den period som kallas fastan. Den kristna fastan handlar inte främst om att avstå från mat, utan mer om att stanna upp. Tid för eftertanke. Vad finns det i mitt liv som tar allt för mycket plats just nu? Välj bort något under dessa fyrtio dagar. Testa en enklare livsstil. Varför inte minska tv-tittandet, avstå från godis, eller ha en köpfri månad. I många länder är det tradition att avstå från kött under fastan och därför anordnas karnevaler dagarna innan Askonsdagen. Ordet karneval kommer från latin och betyder "farväl till köttet". I Etiopien där jag bott är det traditionella att äta helt veganskt under fastan. Kanske något för oss i Sverige att anamma?

Vi lever i en tidsålder där gränserna mellan vardag och fest blivit allt mer utsuddade. Existensen av ett ord som "vardagslyx" säger väl det mesta. I en samhällsekonomi baserad på konsumtion är universallösningen alltid mer av allt. Men ibland är faktiskt mindre bättre. Inte minst för miljön, men också för själen. Istället för tanklös konsumtion kan vi ge plats åt samtal, vila, tid med familjen, reflektioner, fördjupning, bön. Och påminna varandra om vardagens viktiga roll i livet. Julen varar inte ända fram till påska. För däremellan kommer fastan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar