onsdag 4 juli 2018

Rädda världen från hängmattan (några enkla knep)

Kan man inte få vara ifred ens på semestern, tänker du kanske. Måste han komma med jobbiga påminnelser om världens elände och allmänna undergång när allt man vill är att ta en kall öl på altanen. Ingen panik. Det kan faktiskt vara enkelt att göra stordåd, till och med från hängmattan! Allt du behöver är en mobil eller surfplatta. Lägg dig i gräset, eller sätt dig i hamocken, och knappa in adresserna nedan. Och rädda världen lite grann.

Se över ditt sparande

Vet du vad dina sparpengar gör om dagarna? Kanske de just nu tillverkar bomber eller utrotar de sista orangutangerna? Och dina pensionspengar kanske just nu bränner kol i mängd? På Hållbarhetsprofilen.se kan man jämföra fonder utifrån vad de väljer in respektive väljer bort. Om dina fonder verkar ligga risigt till, flytta dina pengar till en mer etisk och miljövänlig fond. Logga också in på Pensionsmyndigheten och se över dina PPM-fonder.

Skriv under ett upprop

Namninsamlingar, gör de verkligen någon skillnad? Är det inte bara att gripa efter halmstrån? Ibland kanske, men det finns gott om exempel där de haft avgörande betydelse. Inte minst i lokala sammanhang. Blir det stora protester måste politikerna helt enkelt ändra sig om de vill behålla makten. Många intresseorganisationer jobbar också med påverkansarbete på detta sätt. Till exempel driver Greenpeace just nu en kampanj där man kräver att AP-fonderna slutar investera våra pensionspengar i klimatskadlig verksamhet. Skiftet är en annan organisation som jobbar målmedvetet med olika upprop.

Byt elabonnemang

Den avreglerade elmarknaden är förvisso en djungel men något enklare sätt att göra en påtaglig klimatinsats än att byta elabonnemang är svårt att komma på. Kontakta ditt elbolag och säg att du från och med nu enbart vill köpa el märkt med Bra Miljöval. Klart på en minut. Eller om du orkar lite till, byt till GodEl. Något bättre bolag tror jag inte finns. Bra priser, bara miljömärkt el och hela deras vinst går till välgörenhet. What?! Jo du hörde rätt, så vad finns det att tveka på?

Organisera dig

Det är enkelt att påverka. Det behöver inte betyda att demonstrera på gator och torg. Bli stödmedlem i en organisation som driver miljö- och klimatfrågor, till exempel Naturskyddsföreningen, Greenpeace, WWF eller någon annan organisation som du har förtroende för. Ju fler vi är tillsammans ju större makt har vi att förändra! Exempelvis har Naturskyddsföreningen drygt 226 000 medlemmar, vilket är nästan lika mycket som alla politiska partier ihop!

Se en film

Förändring börjar med kunskap. Låter det jobbigt? Det är det inte. Se en film! Vissa dagar regnar det ändå.

Fossilbranschens sista strid
Här får man en rejäl dos behövlig framtidstro. Solel är nu den billigaste energiformen i världen och utvecklingen är explosionsartad. Stenåldern tog inte slut för att stenen tog slut, kom ihåg det. Se dokumentären på SVT Play

En obekväm uppföljare
Tio år har gått sedan Al Gore skakade om världen med filmen "En obekväm sanning". I uppföljaren reser han runt och synliggör att klimathotet inte handlar om en avlägsen framtid utan om här och nu. Kan hyras till exempel hos SF Anytime

Storuman forever (serie i fem delar)
Äkta paret Björn Ferry och Heidi Andersson bjuder på en personlig och vardagsnära skildring av våndorna med att försöka ställa om till ett hållbart samhälle. Se serien på SVT Play

Before the flood
Leonardo DiCaprio undersöker konsekvenserna av klimatförändringarna och vad som görs för att stoppa dem. Kan bland annat ses på Netflix

Blunda en stund

Det bästa man kan göra för klimatet är kanske absurt nog ingenting. Varje pryl du inte köper är en vinst för miljön. Varje resa du inte gör är till fördel för klimatet. Så luta dig tillbaka och njut av semestern. Fortsätt sen gärna med denna enklare livsstil även när vardagen rullar igång igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar