onsdag 5 oktober 2016

Saker du inte behöver köpa - lista för blivande föräldrar

I mitt förra inlägg skrev jag om konsumentmakt. Vad vi väljer att lägga våra pengar på har betydelse. Likaså vad vi väljer att inte lägga pengar på. Att minska vår konsumtion är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för miljön och klimatet.

Blivande föräldrar är en tacksam målgrupp att sälja in allsköns prylar mot. Hur ska man veta vad man behöver när man ännu inte har någon erfarenhet av att ha barn? Bäst att vara på den säkra sidan, är det lätt att man tänker.

Vi har två döttrar, som nu är fyra och ett år. När vi väntade vårt första barn funderade vi en hel del över vad vi egentligen behövde köpa. Vi försöker att leva så miljövänligt vi kan och ville därför förstås inte köpa saker i onödan. Dessutom ville vi undvika plastprylar. Följande lista är saker vi övervägde att köpa men lät bli eller ångrade att vi köpte.

Blöjhink
Med tanke på den mängd blöjor en bebis producerar behöver men ändå tömma soporna dagligen, så en lufttät specialhink med specialpåsar är helt onödig. Dessutom höjs ens toleransnivå för bajs och kräk rejält efter att man fått barn.

Skötväska
Kanske kan vara praktiskt men man kan lika gärna ta vilken påse eller väska som helst. En handduk räcker som underlag för ett snabbt blöjbyte.

Pipmugg
Våra barn har börjat med glas direkt. Man kanske får torka upp lite mer spill, men då slipper de å andra sidan att suga på plast vid varje måltid. Och Duralex-glas är i stort sett okrossbara.

Plastbestick, matningssked
Varför använda plastbestick när man lika gärna kan ta en vanlig tesked? Det är bara en vanesak om du frågar mig.

Badbalja
Till vårt första barn köpte vi en badbalja. Den har inte blivit använd många gånger. Har man ett badkar kan man självklart lika gärna använda det. Möjligen lite mindre ergonomiskt bara. Men en badbalja kan dock fungera väldigt bra som tvättkorg...

Tvål, schampo
För små barn är det helt onödigt. Det räcker med lite rapsolja i badet.

Skötbord
Ett skötbord är en dyr investering med tanke på hur kort tid det används (drygt ett år). Vi köpte dock ett när vi väntade vårt första barn och var nöjda med det. Men när vi fick vårt andra barn hade vi flyttat och skötbordet fick inte längre plats, så det hamnade i källaren. Istället använder vi en enkel skötbädd, ibland på sängen men oftast på golvet. Mindre ergonomiskt, men noll fallhöjd.

Kanske ser dina behov helt annorlunda ut. Det är inte meningen att listan ska ge dig dåligt samvete utan se den som en motvikt till samhällets konsumtionshets. Allt som babybutiker och ytliga föräldratidningar menar är nödvändigt är långt ifrån det. De utnyttjar blivande föräldrars ängslighet. Gå inte på det. Lita på ditt sunda förnuft. Dessutom måste man inte ha köpt allt innan barnet kommer, det går utmärkt att prova sig fram och komplettera med saker när man kommer på att det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar