torsdag 10 december 2015

Vi väljer vad vi har råd med



Julhandeln i år väntas uppgå till ca 75 miljarder. Det är ett svindlande stort belopp. Som jämförelse är Sveriges samlade biståndsbudget ca 40 miljarder. Om vi konsumerade mindre och istället skänkte pengarna skulle vi alltså kunna fördubbla utvecklingsarbetet!

Tänk er det. Dubbelt så många brunnar borrade. Dubbelt så många barn som får skolgång. Dubbelt så många platser för asylsökande flyktingar.

Det påstås från en del håll att vi inte har råd att ta emot så många flyktingar som vi gjort under det senaste året. Det är en sanning med modifikation. Minst sagt. Med tanke på att de flesta av oss dagligen ägnar oss åt lyxkonsumtion är det enkelt att konstatera att en liten skattehöjning till förmån för de allra mest utsatta inte skulle drabba oss särskilt hårt. Några presenter färre i jul eller skicka tillbaka flyktingar till ett bokstavligt rent helvete. Vad väljer du?

4 kommentarer:

  1. 75 miljarder är _hela_ detaljhandelns omsättning i december. Julhandeln är en mindre andel av detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.tino.us/2015/12/professor-i-nationalekonomi-v-s-henrik-schyfferts-populistiska-myter/

      Radera
  2. Julhandeln är ca 15 miljarder (meromsättning i detaljhandel i december), ca 1500 kr per person. Som ett av världens rikaste länder har vi ett ansvar för hur våra resurser används - det kan ju också gälla annan konsumtion som boende, alkohol, semesterresor, bilresor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för intressant länk och det stämmer förstås som du skriver, jag använde begreppet "julhandel" lite slarvigt. Dock påverkar det inte min poäng då jag menar att en stor del av det vi konsumerar kan betraktas som lyx och något vi egentligen klarar oss utan. Och har vi råd med lyx borde vi ha råd med både utvecklingsarbete och flyktingmottagande. Precis som du skriver, det är ett ansvar vi har som ett av världens rikaste länder.

      Radera