onsdag 31 december 2014

Fem tips på hållbara nyårslöften


Så här på årets sista dag hör det till att fundera lite över vad man vill försöka förbättra i sitt liv under det kommande året. Men nyårslöften visar sig oftast vara svåra att hålla. Här kommer därför fem tips på nyårslöften som är hållbara i dubbel bemärkelse!

Ta till vara på rester
Vi slänger alldeles för mycket mat helt i onödan. Det är inte svårt att istället göra en matlåda av resterna, eller laga något annat av dem dagen därpå.

Dammsug bakom kylen och frosta av
Med bara en liten arbetsinsats får du kylen och frysen att dra mindre el.

Köp närproducerat
Du gynnar inte bara klimatet genom kortare transporter utan också ekonomin och jobben i din närmiljö.

Byt till miljövänlig el
Kontakta ditt elbolag och byt till miljövänlig el. Arbetsinsatsen från din sida är närmast obefintlig men får långsiktig påverkan.

Ät mer enligt svensk säsong
Detta ska jag själv försöka bli bättre på under 2015. Det är inte bara bra för klimatet, matvarorna smakar dessutom mycket mer och godare när de är i säsong.

tisdag 23 december 2014

Julklappens verkliga insida

Guld, rökelse och myrra. Det kan man säga var världshistoriens första julklappar. Bibelns berättelse om de vise männens gåvor till Jesusbarnet har legat till grund för den världsvida traditionen att ge presenter vid jul. Men i Sverige har julklappen en lite säregen historia.

Det hela började som ett skämt. Långt tillbaka i tiden smög ungdomar omkring på julafton och gav skämtgåvor till sina grannar. De klappade på dörren och när den öppnades slängde de in gåvan och sprang därifrån. Det var oftast ett vedträ eller en sten, med en lapp fäst därpå. På lappen fanns en vers, föregångare till våra julklappsrim.

Bland rika började traditionen att ge bort presenter på 1700-talet, men det var först efter andra världskriget som vanligt folk på allvar började få råd att köpa julklappar. Sedan dess har julhandeln vuxit enormt, och slår nya rekord, år efter år.

Traditionen med julklappar har förändrats och vuxit genom åren. Frågan är om det är till det bättre? Det är naturligtvis gott att vi kan glädja varandra med fina gåvor. Men det som började som ett oskyldigt bus har blivit till en massindustri. En köphets som är både osund och ohållbar.

När de vise männen kom med sina gåvor var det för att fira att något alldeles unikt hade hänt. Det firandet får vi också stämma in i, och det kräver inga dyra presenter. För den största symboliken – julklappens verkliga insida – är inte att jag ger något, utan vad Jesus ger till mig. Låter vi Jesus sätta agendan istället för jultomten kan vi på riktigt fira en god jul.

onsdag 17 december 2014

Den stora hemlängtan

Var känner du dig som mest tillfreds, avslappnad och bekväm? Många skulle nog svara hemma. Ändå är vi svenskar ett oerhört resande folk. Varje år reser runt sju miljoner svenskar på semester utanför Norden.

Varför reser vi bort? Det finns naturligtvis många skäl – för att sola och bada, för att få lugn och ro eller för att träffa släktingar. Men den vanligaste orsaken är enligt en undersökning helt enkelt "för att komma bort". Ett diffust svar, som väcker nya frågor. Vad är det som får oss att längta bort? Varför är vi inte nöjda där vi är?

Kanske är det en del av tidsandan. Ett konsumtionssamhälle bygger ju till stor del på en odlad oförnöjsamhet. Men kanske har människan i själen alltid varit en nomad. Nog borde det kunna finnas en bättre plats än denna? Nog borde det kunna finnas ett bättre liv än detta?

Vi har i alla tider sökt något bättre. Längtat efter frid och ro. Längtat bort från en värld som vi inte förstår. Jag tror att detta är tecken på den stora hemlängtan – längtan hem till Gud. Hos honom möts vi av en öppen famn som säger "Välkommen hem, mitt barn!". Bara där kan vi känna oss riktigt hemma.

torsdag 11 december 2014

Avgörande dilemman del 3: Demokratin

Naturligtvis är det en oerhörd ynnest att få bo i ett demokratiskt land där vi är fria att leva i stort sett som vi vill. Men vi ser just nu också några utav avigsidorna med demokratin. Regeringskrisen illustrerar för mig två tydliga dilemman.

Det första är frihetsaspekten. Är det verkligen så att jag är en fri individ med ett helt fritt val? Många saker kan jag förstås bestämma själv över, men det utlysta extravalet gör mig fundersam. Signalen man ger är att om folket inte "valt rätt" får de snällt göra om. Frågan är hur många gånger man kan utlysa nyval innan man förvandlats till en skendemokrati? "Rösta nu på regeringsmakten så ska vi inte störa mera sen..."

Det andra dilemmat är långsiktigheten. Om regeringen inte ens kan få igenom en budget för ett halvår, hur ska vi någonsin kunna ta tag i de stora förändringar av samhällsekonomin som jag är övertygad om att framtiden kräver? Att växla spår från vår konsumtionsbaserade tillväxtekonomi till en ekonomi i samspel med planeten är fullt möjligt, men knappast över en natt. Vi behöver politiker som vågar ta beslut som kanske gör dem impopulära just nu, men till hjältar på lång sikt. Går det i vår svenska demokrati där allt fokus verkar vara på att behålla makten även nästa mandatperiod? Jag vill se fler vallöften riktade till våra barnbarnsbarn, då finns det hopp!

fredag 5 december 2014

Fairphone - recension efter 6 veckors användning

Känner du till Fairphone? Namnet säger precis vad det är: Ett försök att ta fram en mer rättvis och miljövänlig mobiltelefon. Ett lovvärt initiativ, och det lilla holländska företaget (som startade genom en crowdfunding-kampanj) har bevisat att det går. I skrivande stund har man sålt ca 58 000 ex och nästa år ska version 2 lanseras.

I ärlighetens namn ska sägas att de etiska skillnaderna mot övriga mobiltillverkare i denna första version inte är enorma. Mineralerna bryts i Kongo och mobilerna tillverkas i Kina. Men det är inställningen som gör hela skillnaden! Man värnar om att ha full insyn i hur mineralerna bryts, hur arbetsförhållandena på fabrikerna är och att det ska vara enkelt att beställa reservdelar och själv reparera mobilen.

Är då denna rättvisa mobil något att ha, mer än av samvetsskäl? Vasa församling, där jag jobbar, köpte in fem stycken för ett tag sen och jag har nu använt en av dem i en och en halv månad. Här är några av mina reflektioner och erfarenheter än så länge:

Tidigare har jag haft en Samsung Galaxy S2 och Fairphone är påfallande lik den, både till det yttre och inre. Storleken och designen är snarlik men helt klart till Fairphones fördel. Fairphone känns inte alls lika plastig som Samsung, och är oväntat tung. Tyngden är ingen nackdel tycker jag, det ger den en robust, hållbar känsla. Insidan bygger precis som hos Samsung på Android, men Fairphones variant är mycket snyggare och bättre utfört. Där Samsung valt ”extra allt” väljer Fairphone enkelhet och stilrenhet. Precis så här vill jag att ett mobilgränssnitt ska se ut! Kanske inte helt otippat att holländsk smak ligger mig närmare än koreansk.

Som med alla nya mobiler tar det ett tag att vänja sig vid handhavandet. Jag har råkat ringa upp folk av misstag och skickat sms från fel sim-kort, men det är helt och hållet en vanesak.

För dig som inte vill göra dig beroende (och övervakad?) av Google går det att använda mobilen utan att koppla den till ett Google-konto. Vill du installera appar från Play Store måste du dock installera Google-tillägget och registrera ett Google-konto. Det krävs wifi för att ladda ner installationen vilket kanske inte är något större problem för de flesta, men på jobbet har vi inget trådlöst nätverk så jag fick ta hem mobilen och göra klart installationen hemma.

Fairphone är en riktigt välbyggd och välfungerande smart phone. Den har inte störst skärm eller mest minne, men det har knappast inte heller varit målsättningen. Vill du ha den allra senaste tekniken, exempelvis stöd för 4G, kommer du att bli besviken. Men Fairphone är långt ifrån någon budgetmobil, trots sitt angenäma pris på 300 €. Hårdvaran inkluderar bl.a. stöd för dubbla sim-kort, wifi-hotspot och en utmärkt kamera. Vill du ha en riktigt bra mobil, och gott samvete på köpet, är det inte mycket att tveka över.

Att byta mobil var och varannat år är förstås helt ohållbart i längden. Förhoppningsvis är Fairphone hållbarare än andra mobiler, men det får framtiden utvisa. Det går åtminstone att köpa reservdelar, vilket är ett steg i rätt riktning.

Vill du veta mer om Fairphone, eller köpa en egen, besök deras hemsida: www.fairphone.com